Rode linzensoep is een klassiek Turks recept, ook wel genoemd mercimek corbasi. En het is nog vegetarisch ook.

De soep kun je natuurlijk ook rustig klaarmaken met andere kleuren linzen, zoals bijvoorbeeld groende, bruine, of zwarte linzen.

Om dit recept te maken heb je het volgende nodig:

  • Olie, zout
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 4 theelepels gemalen komijnzaad
  • Een grote ui
  • Een paar tenen knoflook
  • Bouillonblokjes voor 1 liter (groente- of kruidenbouillon)
  • 175 gram rode linzen
  • Flinke klont boter
  • Eetlepel salça (of tomatenpuree)
  • Eventueel als je ze in huis hebt: 1 á 2 aardappeltjes
  • Wortel

Om mee te beginnen schil je de eventuele aardappels als je die hebt en de wortel, was de linzen en snipper de ui.

Bereidingswijze

Doe een beetje olie en zout over de ui zodat de ui glazig en gelig is. Doe er dan wat knoflook in en laat het een halve minuut warm worden. Dan doe je er vijf mokken kokend water uit de waterkoker bij.

Dan gooi je alles er in, de paprika poeder, de bouillonblokjes, de gewassen linzen en eventueel de aardappels en wortel. Laat het dan op een laag pitje ongeveer 3 kwartier á een uur koken. Als laatst pak je een steelpan, hier doe je het komijnzaadpoeder in en zet je het gas vol aan. Als je het komijn begint te ruiken, dan doe je de boter erbij. Als de boter gesmolten is kan de salça erbij en dat laat je even op het gas, ongeveer een minuut laten staan (tot het goed gemengd is).

Gooi alles bij de rest van de soep en nu kan je het pureren met een staafmixer. En dan, eetsmakelijk!

Je kan er wat peterselie in doen of een gedroogd pepertje om het pittigere te maken!

Om dit heerlijke gerecht klaar te maken ben je misschien 50 minuten mee bezig. Dus zeker de moeite waard voor een lekkere maaltijd.

Er zijn diverse andere kleine Turkse gerechten die er bijzonder lekker bij deze rode linzensoep kunnen smaken.

(4)