Antipasti zijn de hapjes, voor aan het eind van de dag, die het meest lijken op de Spaanse tapas. Men gebruikt in de mediterrane landen meestal ‘s middags de warme maaltijd en doet het ‘s avonds vaak “licht” en “makkelijk”. Er worden fritatta’s en bruschetta’s gemaakt met verse tomaten en basilicum, kippenpastei, tonijnsalade, mozzarella, parmezaan, hammen, salami’s en vele andere hartige producten. Olijven horen daar altijd bij. Kortom een tafel vol lekkernijen om de smaakpupillen te prikkelen.

Met mijn ervaring als kok ben ik er achter gekomen dat het heel leuk is om antipasti hapjes te maken. En zo leerde ik ook dat de traditioneel panzanella salade allerlei variaties kan hebben maar 1 ding mag in dit populaire Toscaanse gerecht niet ontbreken: brood. Dit kan op smaak worden gebracht met ansjovis, olijven, kappertjes, tomaat en kruiden als basilicum.

Ik heb nog een heerlijk recept voor jullie wat persoonlijk mij favoriet is.

  • 6 rijpe tomaten
  • 4 ansjovisfilet
  • 4 lente uitjes Â
  • 4 sneden oud brood
  • 2 teenjes knoflook
  • 5 eetlepels drogen witte wijn
  • 3 eetlepels balsamico-azijn
  • basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper, vers gemalen

Bereidingswijze

Was de tomaten en snijd ze in schijven. Breng op smaak met peper en zout. Doe ze in een slakom en dek ze af met een keukendoek. Zet de kom in de koelkast terwijl u de rest van de sla klaarmaakt. Spoel de ansjovisfilets onder de kraan, schud het water eraf en hak in kleine stukjes. Was de lenteuitjes, snijd het groen eraf en hak fijn. Was de basilicumblaadjes en hak ze eveneens fijn. Meng de witte wijn met twee eetlepels balsamico-azijn en een eetlepel olijfolie. Doe het sap van de geperste knoflookteentjes erbij. Breng op smaak met peper en zout. Snijd het brood in blokjes van ca, 2 cm. Giet de dressing erover en meng. Bak ze krokant in een koekenpan. Verdeel de tomaten over de borden. Meng de rest van de balsamico-azijn, de stukjes anjovis, de gehakte lente-uitjes en de gehakte basilicumblaadjes. Verdeel dit mengsel over de tomatenschijfjes. Voeg de blokjes brood bij en beprenkel met de rest van de olijfolie.

(41)