1 bloemkool van ca. 800 gr.
ca. 1 ltr. water
– zout
– sap van 1 citroen
1 groentebouillonblokje
2 eetl. boter
2 eetl. bloem
4 eetl. slagroom
ca.  1 theel. zout
4 eetl. fijngehakte peterselie
1 eetl. fijngehakte basilicum
1 theel. fijngehakte bernage en evenveel citroenmelisse

Bereiding:
Snijd de stronk van de bloemkool af en leg de kool met de roosjes naar onderen ca. 30 minuten in koud water met wat zout, zodat eventueel ongedierte uit de bloemkool wordt verwijderd. Breng in een pan het water met het citroensap aan de kook, doe de uitgelekte bloemkool met de stronk naar onderen in het kokende water en laat de groente 20-25 minuten koken. Haal de bloemkool uit het water en houd hem warm. Los het bouillonblokje op in 3/8 ltr. van het kookvocht. Laat de boter in een pan smelten, roer er de bloem door, laat deze lichtbruin kleuren en voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de bouillon toe. Meng de room door de saus en maak hem op smaak met het zout. Roer tenslotte de kruiden door de saus. Schenk de saus over de warme bloemkool. Serveer de bloemkool met kip- of kalkoenschnitzels en gekookte (nieuwe) aardappelen.

(177)