Benodigd:

1 blik bruine bonen
80 gr. margarine
150 gr. varkensgehakt
2 grote gesnipperde uien
4 grote gekookte aardappelen
4 grote goudrenetten
2.½ dl. jus of bouillon
150 gr. in dunne plakken gesneden jong belegen Goudse kaas
– peper uit de molen
– zout en aroma

Bereiding:

Spoel de bonen in een zeef of vergiet met warm water af en laat uitlekken. Maak 60 gram margarine warm, braad daarin het gehakt even en maak het met een vorkkruimelig. Voeg de uien toe en laat ze bij het gehakt glazig worden. Snijd de aardappelen in niet te dunne plakken. Was, boor en schil de appels en snijd ze in dunne plakken. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 260 °C. Beboter de ovenvaste schaal. Schep de bonen, het gehaktmengsel, de aardappel- en appelplakken laag voor laag in de schaal en strooi er telkens wat aroma, peper en zout op. Schenk de jus of de bouillon in de schaal. Leg de kaas op de bovenste laag in de schaal en zet deze in de oven tot de filosoof door en door gaar is en mooi van kleur is geworden.

(140)