Benodigd:

300 gr. bruine bonen
200 gr. doorregen vet spek
2 uien
200 gr. worteltjes
1/8 ltr. rode wijn
1 theel. zout
1 snufje paprikapoeder (scherp)
1 eetl. bloem
1 eetl. boter
2 takjes tijm

Bereiding:
Week de bonen 12 uur in een ruime hoeveelheid water. Kook de bonen 1,5 uur in het weekwater en laat ze daarna uitlekken. Snijd het spek in blokjes. Maak de uien schoon en snijd ze klein. Schrap de worteltjes, was ze en maak er plakjes van. Bak de spekblokjes uit in een grote pan. Fruit de ui en de plakjes wortel onder voortdurend omscheppen ca. 3 minuten in het spekvet. Voeg de uitgelekte bonen, de wijn, het zout en het paprikapoeder aan het spek-groentemengsel toe en laat alles met een deksel op de pan 20 minuten koken op een laag vuur. Kneed van de bloem en de boter een balletje en roer dit door het gerecht. Laat alles nog 10 minuten doorkoken. Hak de tijm klein en strooi het kruid voor het serveren over het gerecht. Hierbij past gehaktballetjes met kruidenboter.Tip: U kunt
natuurlijk ook een blik bonen gebruiken, dan wel laten uitlekken.

(101)