Lamsvlees is zacht en mals van smaak doordat het weinig bindweefsel heeft. Lamsvlees is vlees van schapen. Wanneer een schaap minder dan een jaar oud is word het een lamsvlees genoemd. Wanneer het vlees ouder is dan een jaar dan word het schapenvlees genoemd. Schapenvlees is veel vetter van smaak dat niet door iedereen gewaardeerd word. De licht pittige smaak geeft het lamsvlees een eigen karakter, met diverse culinaire mogelijkheden. Het is met kerst ook een van de meest gekozen gerechten om te bereiden voor de gasten. Bij een Lamsvlees bepaald de leeftijd van het lam de smaak: hoe ouder het lam, hoe sterker de smaak.

Lamsvlees word veel gebruikt in Middellandse keukens, vooral in Midden-Oosten en noord Afrika is het erg populair. Voordeel van Lamsvlees is dat het makkelijk te maken is. Wie een biefstuk kan bakken moet ook wel een lekkere Lamshaasje kunnen bakken. Belangrijk bij het koken met Lamsvlees is dat het vlees rustig op kamertemperatuur moet komen. Dus niet gelijk vanuit de koelkast in de pan of oven gooien. Lamsvlees heeft een vrij stevige smaak en daar kun je het beste de volgende kruiden bij gebruiken: Tijm, Salie, Mint, Knoflook of Rozemarijn. Om u te helpen bij de dagelijkse keukenperikelen, vindt u op deze site een lijst recepten met lamsvlees. Wanneer het mislukt kun je altijd nog kwalitatief en betaalbaar uit eten via Opwoensdag.nl.

Recept van de maand

Gemarineerde lamsbout
Ingrediënten:
– marinade
– 1 flinke lamsbout
– 4 teentjes knoflook
– 50 gr vet spek in dobbelsteentjes
– 200 gr boter
– zout en peper

Lamsvlees

Voorbereiding

Maak een marinade op basis van rode wijn. Wrijf de bout in met weinig zout en perper en maak met een scherp mesje kerfjes in het vlees, zodat u de teenjes knoflook erin kan duwen. Leg de bout in een kom van aardewerk en giet er zoveel marinade overheen zodat de bout helemaal onder de marinade ligt. Laat de bout minstens 24 uur (liever 48 uur) marineren.

Bereiding

Haal de bout uit de marinade en droog deze goed af. Bak de spek uit, verwijder de spekjes en doe de boter bij het spekvet. Bak de bout in het hete braadvet rondom goed bruin. Voeg zoveel van de gezeefde marinade toe dat de bout voor 3/4 deel onder staat en laat deze onder af en toe keren op een laag vuurtje een klein uurtje stoven.
Overig:
Voorbereiding: ca. 20 minuten. Bereiding: ca. 1 uur. Maaltijd voor 4 personen.

(116)