Benodigd:

– 150 gr. bitterkoekjes
– 40 gr. oranjemarmelade
– 6 eetl. oranjebitter
– ¾ ltr. melk
– 1 zakje vanillesuiker
– 20 gr. boter
– zout
– suiker
– 2 eieren
– 2 eierdooiers
– 20 gr. bloem
– 50 gr. vanillepuddingpoeder

Belangrijkste keukengerei: vijzel of stamper, garde of mixer.

Bereiding:

Maak enkele bitterkoekjes heel fijn, houd enkele koekjes apart voor de garnering van de vla

Bestrijk de onderzijde van de andere koekjes met jam, leg ze met de jam naar boven op een schotel. Druppel er de helft van de oranjebitter op. Maak de melk langzaam warm met vanillesuiker, boter en zout. Klop de eieren en dooiers met de suiker, bloem en vanillepuddingpoeder goed door elkaar tot de klonten zijn opgelost en klop alles daarna zeer schuimig, eventueel met wat melk. Roer daar de warme melk door. Giet alles terug in de pan en laat de vla onder goed kloppen gebonden koken.

Dek de pan af en zet deze op een koele plaats. Roer de rest oranjebitter door 3 eetlepels water of melk en giet de vloeistof voorzichtig op de vla. Sluit de pan weer. Klop de vla na 15-20 minuten bekoelen goed door. Schep iets vla in de schaal, leg daar de bitterkoekjes op, doe er weer wat vla over, vervolgens weer bitterkoekjes en vla. Leg daarop de achtergehouden bitterkoekjes en het kruim en laat de vla goed koud worden.

Vervang desgewenst 2 eierdooiers door 10 gram vanillepuddingpoeder.

Dit dessert dat ook crème
amère wordt genoemd is een lekkernij voor de liefhebber van bitterkoekjes.

(62)