Onderwerpen

Advertentie

Amandelpudding

Voor 6-8 personen.

Benodigd:

75 gr. gepelde amandelen
1 theel. olie
50 gr. verkruimelde bitterkoekjes
100 gr. suiker
3 eieren
1 flacon amandelaroma
¾ ltr. melk
20 gr. bladgelatine
gezoete stijfgeklopte slagroom
enkele gekonfijte vruchtjes

Belangrijkste keukengerei: amandelmolen, metalen ringvorm of vuurvaste schaal met een inhoud
van 1.½ liter.

Bereiding:

Was en droog de amandelen, maak de olie in de koekenpan warm en bak daarin, onder geregeld omschudden, de amandelen goudbruin. Maal de amandelen fijn en roer ze door de koekkruim. Veeg een koekenpan met keukenpapier uit. Zet de pan op een warmtebron. Verwarm de pan en laat daarin, onder geregeld omschudden, de helft van de suiker vloeibaar en kastanjekleurig worden. Giet de karamel in de puddingvorm en draai die rond, zodat niet alleen de bodem, maar ook een deel van de wand van de vorm met karamel wordt bedekt. Splits de eieren, klop de dooiers met de rest van de suiker en amandelaroma lichter van kleur en zeer schuimig.

Maak de melk warm. Week de gelatine in ruim koud water. Klop de melk door de dooiermassa, giet die terug in de pan en laat de vla onder zeer geregeld roeren op een laaggedraaide warmtebron binden. Knijp de gelatine goed uit en los die op in de vla. Roer daar
de amandeltjes met de koekkruim door. Klop het eiwit zeet stijf; een snede met een mes in het eiwit moet enige tijd zichtbaar blijven.

Leg de eiervla, zodra deze geleiachtig begint te worden, op het eiwit en spatel alees met een pannenkoekmes vlug maar voorzichtig door elkaar. Schep de puddingmassa tijdens het bekoelen nog eens om en doe die daarna in de vorm. Zet de pudding tenminste 2 uur in de koelkast

Houd de puddingvorm voor het keren even tot de rand in warm water. Keer de pudding op een natgemaakte schotel. De karamel zal smelten, evenals de gelatine in de buitenlaag van de pudding, zodat deze vlot van de vorm loslaat. Garneer de pudding met
stijfgeslagen slagroom en gekonfijte vruchtjes.

Uiterlijk en smaak van deze lekkere pudding komen extra uit door de karamel, die eerst in de puddingvorm is gegoten.

(9)

Reacties zijn gesloten.