Waarschijnlijk bent u bekend met de term rijsttafel. Deze variëren van land tot land en dit keer kijken we naar die van Indië. De combinatie van schotels en bijgerechten zijn erg populair, ook hier in Nederland, en wordt vaak geserveerd bij bijvoorbeeld verjaardagen of speciale aangelegenheden. Bij een dergelijke tafel is het wel belangrijk om te letten op de juiste afwisseling tussen zoet en zuur en vet en niet vet. Vaak denkt men dat een rijsttafel uit minimaal 40 gerechten moet bestaan, want met minder is het een mini-versie, maar dit is niet officieel. In onderstaand artikel krijgt u meer informatie over deze gerechten en hoe zelf een rijsttafel te maken.

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook hier. Een goede voorbereiding voordat u begint aan uw tafel is van groot belang, omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat u, als uw gasten komen, nog volop aan het koken bent. Vaak is het verstandig om ruim een dag van tevoren in te plannen om al de verschillende etenswaren te bereiden. Begin deze dag met het maken van een overzichtelijk en compleet boodschappenlijstje, waarna u de boodschappen haalt. Daarna is het verstandig om gelijk te beginnen met het koken van het voedsel, maar indien het feestje pas laat op de avond is en u anders geen tijd heeft, is het ook mogelijk om dat de volgende ochtend te doen.

Koken

Typische gerechten van de Indische keuken omvatten bijvoorbeeld loempia’s in chilisaus als voorgerecht, nasi of bami en babi ketjap met een stukje vlees of vis en groenten in zoetzure saus als hoofdgerecht en spekkoek als nagerecht. Deze gerechten zijn vrij eenvoudig en in een middag zeker te maken. Zorg er wel voor dat u ze goed warm houdt en afdekt met aluminiumfolie alvorens u deze weer opwarmt voor uw gasten. Ook is het natuurlijk mogelijk om een professioneel bedrijf in te huren dat de rijsttafel voor u serveert. De Indische Catering in Groningen is hier een voorbeeld van.

Warmhouden

Zoals gezegd, wilt u niet graag nog in de weer zijn als uw gasten er al zijn, dus is het belangrijk om goed na te denken over gerechten die gemakkelijk op te warmen zijn na het koken ervan. De eenvoudigste manier hiervoor is waarschijnlijk au bain-marie. Deze vorm van koken, waarbij men gebruik maakt van een pan in een pan met water en dat aan de kook brengt, zorgt ervoor dat uw eten langzaam maar zeker weer warm wordt en dat ook blijft. Het grote voordeel hiervan is, dat de gerechten niet aanbranden de temperatuur nooit boven de 100 graden komt, omdat het op basis is van water. Het water dat verdampt houdt het eten ook mooi vochtig en voorkomt dat het vastkoekt aan de onderkant van de pan.

(79)