Benodigd:

1 kg. rode kool, eventueel panklaar
3-4 zure appels
1 grote gesnipperde ui
2 kruidnagels
1 laurierblad
2 eetl. donkerbruine basterdsuiker
2-4 eetl. azijn
2-3 eetl. vlug kokende havermout of een oudbakken boterham
40 gr. boter
peper uit de molen
mesp. tijm
zout

Bereiding:

Maak de kool schoon, was de kool en snipper deze heel fijn. Zet de rode koolsnippers op met een flinke bodem water en 1 theelepel zout. Laat de kool koken, draai de warmtebron laag en laat de groente 10-15 minuten sudderen. Was, boor en schil de appels, snijd in stukken en doe deze met de ui in de pan. Prik de kruidnagels in het laurierblad en voeg dat aan de kool toe met wat tijm.
Controleer na 10-15 minuten sudderen of de kool bijna gaar is; laat de kool vooral niet te lang koken en te zacht worden. Neem het laurierblad met de kruidnagels uit de pan. Voeg de basterdsuiker, de azijn en peper naar smaak toe. Bind het kooknat met wat havermout en roer dit door de kool of gebruik hiervoor stukjes brood. Doe de boter in de pan, proef de groente en serveer zo
warm mogelijk.

Bij deze groente wordt meestal aardappelpuree met gebakken bloedworst of
uierboord opgediend

(52)